Elektroda zespolona (kombinowana) typu ERH-12-6przeznaczona jest do pomiarów pH w roztworach wodnych, w substancjach półstałych, takich jak przetwory mięsne, miękkie lub kremowe sery oraz w substancjach stałych zawierających wodę, takich jak świeże mięso, owoce i wędliny. Elektroda może być również stosowana, jako uniwersalny czujnik pH,
w warunkach laboratoryjnych. Stosowanie elektrody w pomiarach próbek o konsystencji pasty nie wymaga korzystania z dodatkowego wyposażenia. Do tej grupy można również zaliczyć sery twarde, które należy przed pomiarem utrzeć na gęstą pastę z niewielkim dodatkiem wody. Pomiary w substancjach stałych wymagają wstępnego wykonania otworu w próbce, za pomocą ostro zakończonego przebijaka o kształcie i średnicy dostosowanych do wymiarów elektrody. Stożkowy kształt jonoczułej membrany oraz łatwo dostępna ceramiczna diafragma (łącznik elektrolityczny), ułatwiają czyszczenie elektrody. Korpus elektrody posiada boczny otwór, umożliwiający w razie potrzeby uzupełnianie lub wymianę roztworu odniesienia, co znacznie wydłuża okres stosowania elektrody. Zwężona średnica szklanego korpusu elektrody, ułatwia prowadzenie pomiarów w próbkach o niewielkiej objętości, umieszczonych w pojemnikach o wąskich otworach, takich jak kolby lub probówki laboratoryjne. Wykorzystanie dołączonej probówki, o stożkowym kształcie i średnicy dostosowanej do wymiarów elektrody, umożliwia pomiary pH w próbkach o objętości od ok. 0,4 ml. W celu skutecznego wytłumienia zakłóceń wywołanych obecnością ładunków elektrycznych w elektrodzie zastosowano niskoszumowy kabel ekranowany z dodatkową powłoką półprzewodzącą. Standardowym wyposażeniem jest kapturek nawilżający, zapewniający optymalne warunki przechowywania elektrody oraz natychmiastową gotowość do pracy.