Elektroda zespolona (kombinowana) typu ERH-11S jest przeznaczona dla laboratoryjnych pomiarów pH tzw. „trudnych próbek”, w których elektrody konwencjonalne znajdują ograniczone zastosowanie. Należą do nich próbki:
- o niskiej zawartości jonów, takie jak woda destylowana, woda źródlana, wody kotłowe,
- emulsje zawierające powyżej 5% wody, takie jak emulsje oleju w wodzie, farby itp.
- produkty spożywcze, takie jak mleko, śmietana, jogurty, majonez, piwo, soki owocowe,
- kosmetyki, takie jak kremy, lotiony, mydła w płynie, szampony, detergenty itp.,
- roztwory o wysokiej zawartości soli, jak kąpiele galwaniczne, odbielające, garbujące,
- zawiesiny wodne, jak dżemy, ser homogenizowany przeciery warzywne i owocowe,
- substancje lepkie, takie jak kleje rozcieńczane wodą, miód, żele kosmetyczne,
- próbki silnie zanieczyszczone, np. ścieki przemysłowe, szlamy, ekstrakty glebowe itp.
Elektroda może być także przydatna w miareczkowaniach kwasowo-zasadowych, w środowiskach wodnych lub częściowo wodnych. Elektroda ERH-11S posiada membranę kulistą oraz diafragmę (łącznik elektrolityczny) w postaci szklanej, doszlifowanej, ruchomej tulejki. W razie potrzeby, łącznik szlifowy można łatwo oczyścić. Korpus elektrody posiada boczny tubus, umożliwiający uzupełnianie lub wymianę roztworu odniesienia, co znacznie wydłuża okres stosowania elektrody. W wykonaniu standardowym elektroda zawiera roztwór odniesienia z dodatkiem substancji podwyższającej lepkość. Roztwór taki odznacza się zmniejszoną szybkością wycieku, co eliminuje konieczność częstego uzupełniania. W celu skutecznego wytłumienia zakłóceń wywołanych obecnością ładunków elektrycznych, w elektrodzie zastosowano niskoszumowy kabel ekranowany z dodatkową powłoką półprzewodzącą.